Adalet ve Kalkınma Partisi Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Kent Ekonomileri Forumunun Kastamonu Toplantısı Ilgaz Mountain Resort Otelinde yapıldı.
Kastamonu milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, oda başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve işadamlarının katılımıyla oluşan toplam 51 kişilik forum heyeti, sabah ve öğleden sonraki oturumlarda yaptığı çalışmalar çerçevesinde Kastamonu ekonomik ve strateji belgesi oluşturmada kaynak teşkil edecek aşağıdaki ortak kararlara ulaşmıştır;
1. Ormancılık ve orman ürünlerine dayalı sanayinin geliştirilmesi,
%64'ü orman olan bölgemizin ormancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve özellikle bu konudaki yasal ve istihdama dayalı problemlerin giderilmesi, orman ve orman ürünleri sanayine teşviğin iyileştirilmesi gerekmektedir.
Modüler mobilya, doğal ahşap mobilya(ahşap oymacılığına dayalı promosyon ürünleri, yat imalatı ve el sanatları dahil), uydu mobilya sektörü ve her çeşit kapı üreterek ilimizin marka değeri taşıyan mobilya merkezi haline getirilmesi, bu konuların da teşvik kapsamına alınması faydalı olacaktır.
2. Tarım ve hayvancılık alanında teşvikler ve yeniden planlama yapılması,
Türkiye'nin öncelikli sektör tercihleri bakımında düşünüldüğünde hayvancılık alanında önemli imkan ve üstünlüklere sahip ilimizin, bu sektörde gerekli teşvikleri en üst seviyede alarak ülkenin önemli bir hayvancılık merkezi olacağı görülmektedir. Bu bağlamda, önemli sorunlarla karşı karşıya olan ülkemizin bu sorununun çözümüne katkıda bulunmak bakımından Kastamonu hayvancılığının çok özel bir yaklaşımla(organize hayvancılık bölgeleri dahil) planlanıp desteklenmesi yerinde olacaktır.
Tarımla ilgili ilimizdeki iklim ve fiziki koşullar bağlamındaki sınırlılıklar nedeniyle özellikle yem bitkileri alanında ortaya konulacak planlama ve ciddi teşviklere ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Pirinç, sarımsak, üryani eriği, siyez bulguru gibi yöresel ürünlerin daha etkin yetiştirilmesi için arazi toplulaştırma, sulama ve miraz hukukunun gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Yöremizde iklim ve toprak özellikleri açısından üstünlükleri olan organik ürünlerin yetiştirilmesinin ve desteklenmesinin gerektiği düşünülmektedir.
İlimizdeki su ürünleri potansiyelinin artırılması ve mevcut avlanma durumunun gözden geçirilmesi gerekmektedir.
3. Madencilik sektörünün geliştirilmesi, liman ve serbest bölge oluşturulması,
Kastamonu il sınırları içinde madencilik ruhsatı almış ancak herhangi bir faaliyete başlamamış çok sayıda madencilik firması bulunmaktadır. İlimizin bu potansiyelinin bir an evvel harekete geçirilmesi bakımında bu bağlamda gerekli girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Mevcut işletmelerde üretilen hammaddelerin mamul ve yarı mamul haline getirilmesi için teşvik verilmesi gerekmektedir.
Kastamonu ekonomik potansiyelinin dışarıya açılabilmesini teminen, uluslararası gemilerin yanaşabileceği(draft yüksekliği 10-12 metre olan) bir liman ve limana ulaşım yollarının(demiryolu ve tünellerin) yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Ayrıca söz konusu limanın serbest bölge statüsüne geçirilerek İç Anadolu Bölgesi'ne dönük, rekabetçi ve ithalat/ihracat potansiyeli geniş bir merkez haline getirilmesi yerinde olacaktır.
4. Turizmde çeşitlilik ve varolan potansiyelin geliştirilmesi,
Ilgaz ve Avrupa ölçeğinde iyi korunan, yönetilen ve ziyaretçilere yabana hayatı deneyimi yaşatarak yüksek kalitede hizmet sunan ve ayrıca bağımsız denetimle sertifikalanmış milli parklardan, Dünyanın yüz sıcak noktasından biri olan ve Avrupa'nın on üç, Türkiye'nin tek Panparks üyesi Milli Parkı olan Küre Dağları Milli Parkı, yaylalar, mağaralar, şelaleler ve kanyonları ile markalaşılması ve tüm Dünyaya tanıtılması gerekmektedir.
Kış, inanç ve kültür turizmi bakımından zengin olan ilimizde bu potansiyelinin geliştirilerek bu alanlardaki yatırımlara özel teşvikler verilmesi talep edilmektedir.
Türkiye'deki iller içerisindeki en uzun sahil şeritlerinden birine sahip ilimizde sahil şeridi yeterli düzeyde geliştirilememiş ve yıllar içerisinde ihmal edilmiştir. Yeni dönemde Kastamonu sahil şeridinin başta yol olmak üzere iyileştirilerek sahil turizmi için cazip bir bölge haline getirmek bakımından gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
5. Üniversite, eğitim ve sağlık alanında yeni atılımlar,
İlimizde kamu sağlık yatırımlarıyla beraber, turizm politikaları ile birarada özel sağlık sektörünün de eksikliği hissedilen bölüm ve branşlara (onkoloji, kardiyovasküler cerrahi gibi) verilecek özel izin ve teşviklere ihtiyacı vardır.
Üniversitede ilin ihtiyaç duyduğu başta veterinerlik ve mühendislik olmak üzere yeni fakülte ve bölümlerin açılması zorunlu bir ihtiyaçtır.
İlimizde Kastamonu Üniversitesi'nin yanısıra, bir kamu bir de özel üniversitenin kurulmasının yeni Kastamonu ekonomik vizyonunun oluşumunda temel bir ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
6. Kentsel dönüşüm ve klasik tarihi şehrin korunması,
Kastamonu şehri bugün Anadolu topraklarındaki en klasik şehirler içerisinde sayılan ve büyük bir tarihsel miras barındıran önemli bir şehirdir. Eklentileriyle birlikte bu değerli klasik şehrin tahrip edilmesi kabul edilemez.
Bu tesbit ışığında klasik şehir bir bütünlük içerisinde değerlendirilerek yeniden restore edilmeli ve özgün bir bütünlüğe kavuşturulmalıdır. Bu bağlamda "Yeni Kastamonu", klasik şehrin dışında bütünsel bir şehir mimarisi ve estetiği içerisinde baştan sona yeniden kurulmalıdır.
Yukarıda ifade edilen konuların Kastamonu kent ekonomisinin geleceğe dönük vizyonunu oluşturan temel parametreler olduğu kanaatine varan forum delegasyonu, detay rapor hazırlanmasına katkıda bulunarak, bu taleplerin yetkili mercilere ulaşması için gerekli çabayı gösterecektir.
Kamuoyuna arz olunur.
Metin Çelik Erdinç Yazıcı
Adalet ve Kalkınma Partisi Kent Ekonomileri Forumu
Kastamonu İl Başkanı Kastamonu Koordinatörü
Şenpazar Belediyemiz Feshane Kastamonu Günlerinde
Başkanımız Kent Ekonomileri Forumuna Katıldı
2009 - 2014 Yıllarından Resmi Şenpazar Belediye Websitesinden Haberler
Suat SaygınTürkiye Belediye Başkanları Birliği Kastamonu İl Temsilcisi